YPØIP și Atlantykron Ediția 34

ATLANTIKRON 2023 - ATELIERUL de COMUNICAȚII RADIO

Am plăcerea să scriu despre participarea echipei RadioȘtiința la unul dintre evenimentele care marchează în permanență, timp de 34 de ani, viitorul multor copii străluciți ai României și implicit radioamatorismul YO. Și dacă acest lucru se întâmplă cu regularitate, atunci este imperios necesar ca și noi să participăm cu YP0IP la acest festin al științei care are loc în fiecare an pe insula Inelul de Piatră, pe Dunăre, la Capidava, județul Constanța, sub denumirea de Academia de Vară – Atlantykron (https://atlantykron.org).
Organizarea evenimentului, care durează aproximativ o săptămână, aparține unui grup de oameni dedicați care fac eforturi deosebite pentru a avea invitați de calitate, cursuri numeroase, diverse și atractive, dar și condiții optime pentru desfășurarea lucrărilor academiei.
Faptul că această echipă, condusă de Sorin Repanovici, reușește să aducă pentru aproximativ 9 zile normalul” pe o insulă sălbatică cum este Inelul de Piatră, este de apreciat. Subliniind faptul că mâncarea este gustoasă și se prepară în bucătăria proprie pe insulă și apoi se servește în condiții excelente într-o sală de mese primitoare, locul de scăldat, dușurile permanente, grupurile sanitare, iluminatul, atacurile țânțarilor care au scăpat, fac pasul către o situație cu care te obișnuiești ușor și face ca șederea pe insulă să fie mai mult decât acceptabilă.
Cu odihna este o provocare dacă nu ai experiență cu dormitul la cort sau în hamac, dar…toate se pot învăța cu scopul de a prinde un loc la conferințele invitaților prețioși care vizitează zilnic insula sau la atelierele care au activitate pe tot parcursul celor 7 zile.
În acest an, Atelierul de comunicații radio” (https://atlantykron.org/2015/cursuri/introducere-radioamatorism-2/) a fost susținut de o echipă a Asociației RadioȘtiința (https://radiostiinta.ro).
Din momentul în care s-au deschis oficial lucrările academiei, cu un foc superb de artificii, începe nebunia. Cei peste 250 de studenți de diferite vârste aplică pentru participarea la cursurile realizate de atelierele care sunt amplasate peste tot pe insulă, uneori fiind greu să le identifici.
Instructorii caută să convingă participanții prin profesionalismul și calitatea cursurilor pe care le realizează. 
Atelierul de comunicații radio” a produs suficientă curiozitate astfel încât să fim în topul preferințelor și implicit printre atelierele cu cei mai mulți participanți din academie. După prima etapă de pregătire oferită, în urma solicitărilor, am fost nevoiți să extindem timpul alocat cursurilor. 
În acest an, am reușit să oferim răspunsuri despre ce înseamnă radioamatorismul ca hobby, unui număr de aproximativ 165 de curioși iar 83 dintre aceția au participat la cursul de radioamatori începători. Am vorbit despre radio și radioamatorism, despre proiecte, realizări, despre suportul oferit de Fundația Comunitară Buzău, despre Radio Rețeaua de Urgență și multe lucruri care au atras ca un magnet. La etapa următoare am lucrat cu un grup extins de studenți și am depășit nivelul de “începător” abordând teme complexe despre cum proiectăm o antenă de HF cu programul MMANA-GALpro și comunicații spațiale.

Personal, ca unul care cu ani în urmă îl întâlneam pe primul om care a pășit pe lună, Neil Armstrong, am apreciat în mod deosebit, disponibilitatea și modul de a oferi răspunsuri pe înțelesul unor tineri aflați la momentul în care își conturează o carieră. Întrebările și discuțiile au atins subiecte privind performanțele, costurile, operativitatea, momentele de cumpănă și aspecte inedite ale procesului de punere în operă a telescopului James Webb. Momente la superlativ pentru participanții de ambele părți ale oceanului.

Discuțiile au fost lungi, iar întrebările studenților noștri au fost interesante, la masa rotundă participând aproximativ 200 de radioamatori din SUA și YO.

Am fost tributari unei atmosfere sufocante, zilnic cu peste 30 Celsius și…doar un pic de ploaie cu un curcubeu superb.

Totuși, începând cu orele 10.30 până la 16.00, când efectiv nu puteai locui în cort dar… te puteai răcori în Dunăre sau cu multele sortimente de bere la sala de mese care te puteau încuraja să răspunzi la întrebările grupurilor de curioși care te așteptau afară din cort! 

Rareori am văzut atmosferă mai antrenantă la cursurile de radioamatori și mai ales în condiții așa austere! Cred că, totul se datorează spiritului de insulă care îți permite să adresezi întrebări oricui indiferent de calitatea cunoștințelor pe care le deții. Am prezentat, am răspuns și am căutat răspunsuri de calitate pentru a fi oferite curioșilor pe toată durata academiei de vară Atlantykron, un eveniment epuizant pentru orice instructor, deși aș repeta această aventură în fiecare an.
Indicativul YP0IP a fost prezent în eter, sporadic, în principal în banda de 40m, unde dimineața profitam de întâlnirea radioamatorilor YO din 7130KHz și puteam exemplifica curioșilor din cort ce înseamnă o mică parte din radioamatorism. Cu această ocazie, le mulțumesc tuturor radioamatorilor YO care ne-au ajutat pe parcursul celor 7 zile de cursuri live, timp cât a fost activă stația pe insulă.
Pe finalul activității am fost vizitați de radioamatori și am realizat o fotografie de grup în care se regăsesc (de la stânga la dreapta), YO3IGA- Cornel, YO4 152 – Andrei, YO4GKP – Mircea, YO4ISC- Cristel, YO8 153- Paulică, YO9RIJ Petrică, YO5 158 – Raul, YO4ESB- Nicu, YO8TLC – Cezar, YO4 190 – Petrișor. 
Am discutat despre radioamatorism, întâmplări, experiențe și am depănat amintiri. Atmosfera frumoasă cu oameni de calitate, păcat că timpul a fost limitat.
Am lăsat în urmă insula cu gânduri pentru următoarele activități dar cu noi prieteni și proiecte de colaborare alături de noii membrii ai Asociației RadioȘtiința 

2 Comments

Sorin Barbu YO2MSB · August 8, 2023 at 5:20 pm

Felicitări întregii echipe de la Atlantykron 2023! Ca unul care am participat în trecut la acest eveniment REGRET că anul acesta n-am putut repeta isprava, dar îmi propun să revin. Cel mai bine vorbesc de la sine imaginile, se vede că a existat interes și se vede că s-a comunicat la greu, nu doar pe calea undelor. Să fie într-un ceas bun și să se repete în fiecare an! 73 de YO2MSB

    Stolnicu Petrica YO9RIJ · August 9, 2023 at 7:23 am

    Multumim pentru felicitari Sorin! Pentru anul viitor am deschis lista de inscrieri si…esti pe locul 3! Hi!
    Mai sunt doi radioamatori care, dupa ce au citit articolul, m-au contactat pentru a se inscrie, asa ca echipa va fi mare anul viitor si distractia maxima! 73! de YO9RIJ Petrica

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *